Sångartemplet

Köpmanbergets kanoner & sångartempel

I samband med Gustav III ́s krig mot Ryssland 1788 byggdes ett kanonbatteri ute vid Saltvik, för att försvara inloppet till Hudiksvall. 21 kanoner inköptes från Stockholm.
Kanonerna flyttades på hösten 1791 till Kutharet (kut=säl), som Kastellholmen då kallades, för att användas som salutkanoner.
Några av de kanonerna finns nu här på Köpmanberget. Till salutkanonbatteriet hörde då också ett litet hus eller kastell.

Söndagen den 26 juni 1910 invigdes nämligen sångartemplet på berget.
Detta efter ett rekordsnabbt bygge som, enligt uppgift, inleddes den 26 maj samma år, under ledning av legendariske murarmästaren Sandberg.
Det var välkände arkitekten Frej Berglund som ritade templet. 810 kronor lär skapelsen ha kostat.

Redan 1902 byggdes det första sångartemplet, då i form av en paviljong i trä.1910 hade den tjänat ut och nu skulle det bli något extra, inte minst som ett blickfång för sjöfarten.

Och än i dag står sångartemplet kvar och vittnar om Hudiksvalls Sångarförbunds storhetstid.Gå in under kupolen, blunda och lyssna, och med lite fantasikan du höra de röster som ekat därinne under årens lopp.

Sångtemplet ägs och förvaltas av Hudiksvalls kommun, det går inte att boka, det är till för alla att njuta av detta vackra byggnadsverk. Dock visar alla respekt om någon väljer att ha en vigsel där.